Skip to main content

A doua Rezidență Muzicală Internatională în Casa Artiștilor Bușteni

11 – 17 Septembrie 2023

Întâlniri artistice de excepție în mijlocul unei naturi superbe! Tineri elevi deosebit de talentați sunt invitați să-și perfecționeze harul interpretatoric prin întâlnirile cu muzicieni remarcabili din toată lumea. În cadrul cursurilor de măiestrie ei au oportunitatea să-și aprofundeze cunoștințele și să-și  perfecționeaze abilitățile.

După un concert de mare succes cu sala plină și un public entuziasmat pe 28 iunie 2023 in Brasov, s-a încheiat o remarcabilă primă ediție a întâlnirilor internaționale de la Casa Artiștilor Bușteni. Ea a reunit elevi-instrumentaliști din Germania și România sub îndrumarea profesorilor de la conservatoarele de muzică din Köln și Leipzig.

A doua ediție a Rezidenței Muzicale Internaționale Bușteni este dedicată muzicii de cameră în combinația vioară și pian. Pentru această întâlnire preia celebrul Parfenov Duo conducerea muzicală, una dintre cele mai marcante formații de muzică de cameră din Germania, fiind compusă din violonista Iuliana Münch și pianistul compozitor Andre Parfenov.


Prin conceptul său de excepție implicând compozitorul pe scenă, Parfenov Duo și-a câștigat un loc aparte în scena de muzică clasică din vestul Europei, atât prin concertele sale cât și prin înregistrările discografice de succes.

Pentru tinerii instrumentalisti, muzica de cameră este un domeniu nou. În această etapă de viață și cunoaștere toți tinerii interpreți sunt focusați pe activități solistice. Cu totul inedit pentru tinerii muzicieni este aprofundarea unei lucrari in directă colaborare cu compozitorul. Cine ar putea mai adecvat să le mijlocească tainele și măiestria muzicii de cameră decât două personalități solistice marcante cărora le-a reușit deja contopirea într-un întreg?

Concertul final al acestei întâlniri muzicale va avea loc la Brașov, duminică, 17 septembrie 2023, ora 17 la Centrul Multicultural al Universității Transilvania. Alături de tinerii soliști va concerta și Duo Parfenov.

Asociația Casa Internațională a Artiștilor Bușteni a fost fondată de violonista de origine română Iuliana Münch Geambașu. Ea este inițiatoarea și organizatoarea rezidențelor muzicale, pentru care pune la dispoziție conexiunile ei artistice în întreaga lume. 

De la viziune la realitate: Prima reședința muzicala internationala în Casa Artiștilor Bușteni!

Întâlniri artistice deosebite în mijlocul unei naturi superbe! Tineri deosebit de talentați din Germania și România sunt invitați să-și perfecționeze harul interpretatoric prin întâlnirile cu muzicieni remarcabili din toată lumea. În cadrul cursurilor de măiestrie ei au oportunitatea să-și aprofundeze cunoștințele și să-și perfecționeaze abilitățile.

Prima rezidență muzicală în Casa Artiștilor Bușteni

23 – 30 Iunie 2023

Prima ediție a rezidențelor muzicale internaționale la Bușteni are în focus vioara ca instrument principal deasemenea muzica de cameră cu pian. Întâlnirea este organizată în colaborare cu Pre-College Cologne, institutul din cadrul Facultății de Muzică și Dans Köln, precum și Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”, București.

Printre profesorii prezenți la Bușteni se numără violonista de renume internațional Prof. Ute Hasenauer. Împreună cu violonistul Benjamin Ramirez, expert în metodologia și didactica viorii, ambii de la Facultatea de Muzică din Köln, vor preda și îndruma copii atât în lecții individuale cât și în formațiuni de muzică de cameră. Suplimentar, toți participanții au oportunitatea de a obține o perspectivă în domeniul artei compozitorice și a improvizației prin predarea pianistului și compozitorului André Parfenov de la Facultatea de Muzică „Felix Mendelssohn Bartholdy” din Leipzig.

Un element deosebit în cadrul acestei rezidențe muzicale este prezența violonistei Prof. Konstanze Beyer de la Facultatea de Muzică „Felix Mendelssohn Bartholdy” din Leipzig. Ea va permite introducerea în domeniul fascinant al muzicii baroce, dânsa fiind interpretă a viorii baroce și o specialistă în muzica barocă.

Această primă ediție a rezidenței muzicale internaționale se încheie cu un concert public pe data de 28 iunie 2023, concert organizat în colaborare cu Goethe Institut București, care va avea loc in Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania din Brașov.

Asociația Casa Internațională a Artiștilor Bușteni

Născută din inițiativa și viziunea violonistei Iuliana Münch Geambașu, Asociația Casa Internațională a Artiștilor Bușteni are drept misiune să ofere o rezidență de creație cu caracter excepțional în România. Ea dă posibilitatea artiștilor, în special celor de muzica clasică, de a conlucra și crea o perioadă de timp împreună, într-un spațiu special adaptat pentru a favoriza schimburile de idei, studiul muzical intensiv și colaborările durabile.

Pentru realizarea proiectelor sale, asociația pune la dispoziție numeroasele contacte de cel mai înalt nivel în domeniul culturii, dobândite în ultimii 20 de ani de activitate în afara țării, în special în Germania, și promovează vizitele unor jurnaliști și oameni de afaceri străini din domeniul cultural, care pot ajunge astfel să cunoască potențialul cultural și artistic românesc dintr-o nouă perspectivă.

Descrierea proiectului:

Proiectul actual al asociatiei poartă numele „Rezidențe muzicale Internaționale“ și este conceput ca un element de bază pentru crearea de rețele profesionale pentru tinerii artiști de muzică clasică. Un accent deosebit se pune pe pregătirea tinerilor muzicieni pentru competițiile instrumentale internaționale. Tineri deosebit de talentați din România și Germania sunt invitați la Casa Artiștilor să întâlnească și să învețe de la artiști internaționali consacrați, într-un mediu armonios, în mijlocul unei naturi splendide.

Prima ediție „Rezidențe muzicale Internaționale“ va avea loc între 22 iunie – 30 iulie 2023 și va fi realizată împreună cu Institutul Universității de Muzică din Köln Pre-College Cologne și Liceul Național de Muzică „Dinu Lipatti” din București. Printre soliștii și profesorii de renume care vor participa la cursurile de măiestrie sunt profesoara universitară Ute Hasenauer (vioară, Universitatea de Muzică din Köln), solista și profesoara universitară Ioana Cristina Goicea (vioară, Universitatea de Muzică din Viena), solistul violoncelist Andrei Ioniță și solistul pianist și compozitor André Parfenov (lector al Unversității de Muzică „Felix Mendelssohn Bartholdy“ din Leipzig).

Contact:

Asociația Casa Internationala a Artistilor Busteni
Doamna Iuliana Münch
iuliana_muench@yahoo.de
Tel.: (+49) 0162 177 6291